HDR fotózás

High Dynamic Range
High Dynamic Range
lens
A fényképezőgépek és az emberi szem eltérően érzékeli az egymáshoz közeli nagy fényerejű; világos és kis fényerejű; sötét felületeket. A tökéletes emberi szem, amelyet a legmodernebb digitális érzékelőkkel sem tudunk utolérni, mindkettőt engedi látni, míg a digitális fényképezőgépek szenzora (CCD vagy CMOS) nem képes egyszerre megörökíteni a nagyon sötét és a nagyon világos részleteket.
Az eredmény vagy kiégett, túl világos foltok, vagy túl sötét bebukott részek lesznek képeinken.

Biztos Ön is járt már úgy, hogy egy szép épületet szeretett volna lefotózni, de vagy a ház lett túl sötét, vagy a háttérben lévő, bárányfelhős kék ég tűnt el a kész fotóról.

Hogyan tudjuk megoldani ezt a problémát? HDR fotózással!
Példa alulexponált, túlexponált és egy HDR képre
hdr
A probléma kiküszöbölésére az úgynevezett exposure bracketing funkció segítségével ugyanarról a tárgyról vagy helyszínről különböző blendebeállítással alul- és túlexponált képeket készítünk. Az így kapott 3-5 Raw képet használjuk fel a HDR kép elkészítéséhez.

Ezzel a módszerrel pontosan vissza lehet nyerni az eredeti látványt, az erős napfényt és a mély árnyékokat egyaránt. Ahogy a képeken is látszik, a hagyományos eljárással készült beltéri felvételeken az ablakban látható külvilág nem jelenik meg optimálisan, a HDR eljárással ez a probléma kiküszöbölhető.

Miért fontos ez a virtuális túrákhoz?
A virtuális túrákat nagyrészt épületek belsejében készítjük, ahol keveredik az ablakon beszűrődő napfény, magas és alacsony szintű mesterséges fények és árnyékos, sötét területek. Egy bonyolult egyveleg minden modern fényképezőgép számára. Ezért fontos a HDR technika ahhoz, hogy természetes képeket készítsünk. A HDR lényege tehát az, hogy közelebb hozza a digitális fényképezőgép által készített képet az eredeti látványhoz.